Ajvar making - a family matter - in Macedonia.

March 28, 2016  •  2 Comments

Ajvar is an immensely popular pepper relish in the Balkan countries such as Macedonia, Serbia, Albania and Bosnia. But even in a northern country as Sweden many people are familiar with it today - after breakthrough in the supermarkets with the flow of refugees, from the former Yugoslavia, during the 90:s. It is used in these countries, often as a spread on white bread, as flavoring in stews or as accessories. The whole family often gathering - and sometimes the neighbors - for the production. Traditionally mid-autumn, when bell peppers are most abundant.

Last autumn, I tried on this tradition by helping my wife and her parents in a day of Ajvar cooking.  Join in, the steps in the photos below and hover over the image for additional texts!

Svenska

Ajvar är en omåttligt populär paprikaröra i Balkanländer som Makedonien, Serbien, Albanien och Bosnien. Men även i ett nordligt land som Sverige känner nog de flesta till den vid det här laget - efter att ha slagit igenom i matvaruaffärerna - i och med 90-talets flyktingvåg från de forna Jugoslavien. Den används som smörgåspålägg, smaksättning i grytor och som tillbehör på bordet. Vid tillverkningen samlas ofta hela familjen och ibland även grannar, enligt traditionen i oktober då paprikorna är som mest mogna.

Förra hösten fick jag möjlighet att prova på denna tradition då jag och min fru hjälpte hennes föräldrar i byn Sacevo. För muspekaren över bilderna för bildtexter. 

 


Comments

Pelagonia(non-registered)
Wonderful wonderful pictures!
Anita Toivonen(non-registered)
Liked this very much! Interestingto ser the work you made.
No comments posted.
Loading...